DIY – mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy

Pyszny mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy – łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Świadkowa wpada na pogaduchy i potrzebujesz upichcić coś szybkiego i słodkiego? A może chcesz zaskoczyć przyszłych teściów pomysłowym deserem podczas wspólnego obiadu? Efektownie podany mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy na pewno zaskoczy Twoich gości i zadowoli każdego łasucha.

czekoladowy_mus_w pomaranczy

SKADNIKI

skladniki2

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( może być również 1 gorzka i 1 mleczna – moje ulubione połączenie )
  • 300 ml śmietany 30%
  • starta skórka pomarańczy
  • szczypta cynamonu, startych goździków i gałki muszkatołowej
  • 4 duże pomarańcze
  • opcjonalnie do czekolady można dodać odrobinę likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE

KROK 1:
Przygotuj wszystkie składniki, zetrzyj skórkę pomarańczy, dokładnie wymyj pomarańcze. Na drobnej tarce zetrzyj odrobinę czekolady – przyda się do dekoracji.

KROK 2:
Przygotowanie pomarańczowych miseczek: Odkrój górną część pomarańczy i wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić skórki.

krok1

KROK 3:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj do niej przyprawy, startą skórkę pomarańczy i odrobinę aromatycznego likieru pomarańczowego.

krok2

KROK 4:
300 ml śmietany 30% ubij na sztywną pianę. Najlepiej ubija się mocno schłodzona śmietanka, można też schłodzić miskę zanim przystąpi się do ubijania w niej śmietany.

krok3

KROK 5:
Lekko przestudzoną czekoladę dodaj do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj składniki. Pamiętaj, aby robić to powoli i delikatnie, by ubita śmietana nie opadła.

krok4_5

KROK 6:
Mus czekoladowy przełóż do wcześniej przygotowanych pomarańczowych miseczek.

krok6

KROK7:
Tak przygotowany deser można ozdobić bitą śmietana i posypać startą czekoladą oraz skórką pomarańczy. Pyszny mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy można podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki i podać go nieco później .

czekoladowy_mus_w-pomaranczy02


zostaw komentarz

*