DIY: rustykalne pierniczki weselne w podziękowaniu dla gości

Każdy z gości na pewno doceni własnoręcznie wykonane upominki. A jak mawia stare przysłowie do serca trafia się przez żołądek, dlatego idealnym prezencikiem dla gości weselnych będą przepyszne pierniczki. Jest to propozycja dla Panien Młodych, które planują wesele w stylu rustykalnym, ale i nie tylko. Ze względu na to,że pierniki są szybkie w wykonaniu i można je przygotować odpowiednio wcześniej jest to świetny pomysł dla osób chcących ofiarować swoim gościom coś słodkiego.

Koszt : NISKI

Wykonanie: ŁATWE

Czas wykonania projektu: 2-3 h

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 3 szklanki mąki (500g)
  • 1 szklanka cukru pudru (200g)
  • 3/4 szklanki miodu (200g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
  • 2 łyżki kakao (20g)

skladniki_pierniki_DIY copy

JAK WYNONAĆ PIERNICZKI? 

  • Do miski włóż miękką margarynę oraz  pozostałe składniki ciasta. Wszystko zagnieć razem.
  • Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  • Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.) <-OPCJONALNIE :) ze względu na brak czasu, osobiście pominęłam ten krok, a  pierniczki i tak wyszły równie smakowicie :)
  • Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremką pierniczki. Najlepiej używać tej samej foremki o dowolnym kształcie i rozmiarze do wycinania wszystkich pierników. Dodatkowo na swoich pierniczkach wycisnęłam napis DZIĘKUJEMY  i nasze inicjały poniżej. Przyrząd do wyciskania napisów znalazłam w sklepie internetowym z akcesoriami do pieczenia i kosztował 15 zł – na pewno przyda się przy następnych projektach ( chociażby świątecznych )  :)
  • Pierniczki ułóż  na papierze do pieczenia na dużej płaskiej blaszce, pamiętaj, aby się ze sobą nie stykały.

OPCJA 2 -> dla osób chcących ozdobić swoje pierniczki lukrem:

  • Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki ozdób lukrem za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

podziękowania_dla_gosci_pierniki_DIY

podziękowania_dla_gosci_pierniki_DIY_02

PIERNICZKI PIEC 8-10 MIN W TEMP 180 STOPNI

Porada: zauważyłam,że im dłużej piekarnik był włączony tym szybciej pierniczki się wypiekały, ale może to być wina naszej starej kuchenki :) Także obserwujcie co dzieje się w piekarniku, by nie popalić pierczników :)

podziękowania_dla_gosci_pierniki_DIY_03

PAKOWANIE UPOMINKÓW: najlepiej w woreczki cylafonowe, do zawiązania woreczków można użyć wstążeczki lub sznureczka. Najlepszym wykończeniem dla stylu rustykalnego będzie sznurek jutowy i karteczka zakończona wzorkiem przypominającym koronkę. Do wykonania ozdobnej koronki najlepiej użyć dziurkacza ozdobnego dostępnego w sklepach plastycznych jak i na portalach aukcyjnych.

Na naszych pierniczkach zmieściliśmy tekst z podziękowaniami:

Za przybycie dziękujemy 

i słodkie serduszko darujemy.

Nasi goście byli zachwyceni nie tylko pomysłem, wyglądem upominków, ale i smakiem :)

podziękowania_dla_gosci_pierniki_DIY_04


Comments

  1. Super pomysł z tymi ciasteczkami, też o tym myślałam a teraz już wiem że je wykonam :)

  2. Hej! Super pomysł, na pewno wykorzystam! Gdzie mogę kupić takie literki do odbijania?

  3. Jakiej wielkości są te woreczki celofanowe i gdzie najlepiej je kupić? :)

  4. Ile ciasteczek wyjdzie z takiej porcji ciasta?
    Jak zostały wykonane karteczki z podziękowaniami?

    • Ja z podwójnej porcji przepisu wykonałam ponad 100 pierniczków, ale to wszystko zalezy od tego jak cienko się ciasto rozwałkowuje oraz jak duża jest foremka do wykrawania ciasteczek. Karteczki wykonuje się niezwykle prosto. Przygotowałam sobie wierszyk z podpisem i powieliłam to, by maksymalnie zapełnić stronę A4 do wydruku. Następnie pocięłam wydrukowan ekarteczki, a końcówki przyozdobiłam dziurkaczem ozdobnym, tak aby wyglądało jak zakończone koronką.

  5. Suuuper sprawa!!! Bardzo fajny pomysł i na pewno oryginalny!!!

  6. Pyszny pomysł!:) Niedrogi i co najważniejsze – wykonany od serca.

  7. Mam pytanie – ile wcześniej należy zrobić te pierniczki? Czy muszą one mięknąć przez jakiś konkretny okres czasu – tydzień/ dwa?

  8. Pomysł świetny, ale za żadne skarby nie byłam w stanie z tych proporcji zrobić ciasta – ostatecznie pominęłam całkowicie cukier puder, dałam 1/5 mniej mąki i wyszły super ;) z podwójnej, ale zmodyfikowanej porcji wyszło mi dokładnie 115 pierniczków, teraz muszę je tylko wystudzić, ozdobić i zapakować :) Dzięki za inspiracje!

zostaw komentarz

*